Citate

"Alimentele trebuie sa fie medicamentele voastre si medicamentele voastre sa fie alimentele",Hipocrate-parintele medicinei
"Fiecare boala are cauza sa,iar cauza nu poate fi indepartata prin medicatie",Hipocrate-parintele medicinei
"Daca ai o vaga senzatie de foame dupa o masa,atunci ai mancat bine.Daca te simti plin,inseamna ca te-ai otravit",
Hipocrate-parintele medicinei

Scurta introducere in nutritie

Zilnic suntem bombardati de miliarde de agenti poluanti din mediul inconjurator si ca sa fie totul complet pana la final terminam ziua cu o portie de mancare delicioasa,gatita rapid si fara prea multa bataie de cap sau pur si simplu trecem pe la un fast-food si comandam ceva usor pentru ca timpul nu ne permite sau pentru ca e mai comod sa mananci ceva”bun” intr-un timp scurt fara sa necesite efort.
Dar oare ne gandim ce se ascunde in spatele cinei noastre sau a micului dejun luat in drum spre metrou ?Gogosile,covrigii si meniurile de la fast-food par o hrana atractiva si atunci cand suntem grabiti sau cand gastronomia nu reprezinta pasiunea noastra,insa nici nu ne gandim cand mancam ca acea “simpla gogoasa” sau “portia aia mica de cartofi prajiti” poate fi atat de daunatoare pentru organismul nostru,chiar nociva.
Adaugand poluarea cotidiana,cu mesele neregulate si hrana proasta de tip junk-food,impreuna cu radiatiile zilnice provenite de la mijloacele de comunicatie:telefon,calculator etc,lipsa hidratarii datorata neingerarii suficiente de lichide sanatoase-apa,sucuri naturale,fresh-uri-rezulta un dezechilibru in organismul nostru care se resimte poate in timp insa va avea un efect de distrugere sigur ,uneori lent alteori rezultatele sunt vizibile chiar pe chipul nostru si in activitatea noastra.
Pentru a ne echilibra organismul,procesul trebuie sa fie lent pentru ca astfel se vor produce schimbari majore in organism ducand la dezechilibre ce afecteaza in principal sistemul nervos si cel endocrin.
Treptat vom avea nevoie de vointa si de informare suficienta pentrua ne stabili niste reguli si niste principii pe care trebuie sa le urmam neconditionat din dorinta de a fi sanatosi si nu ca asa este bine sau ca asa ati auzit.
Totul trebuie sa porneasca din suflet,creandu-se o armonie intre trup si suflet,o armonie intre alimente si sentimente caci daca nu exista aceasta armonie intervine frustrarea si la nivel emotional vor aparea fisuri care pot duce la neacceptare si renegare a hranei si a modului de viata obisnuit si pot aparea extremele de genul anorexiei sau bulimiei.Pentru a realiza schimbari in viata ta trebuie in primul rand:
  • Sa constientizezi
  • Sa te informezi
  • Sa te adaptezi stilului nou de viata
  • Sa te accepti
  • Sa ii inveti pe cei din jurul tau sa te accepte
  • Sa meditezi
  • Sa reusesti sa te reinventezi!
Pentru ca schimbarea modului de viata este o noua etapa in viata unui om obisnuit cu rutina hranei slab calitative,reprezinta un eveniment major care se produce in timp,care poate dura de la 1 luna la 1 an,de aceea trebuie sa avem rabdare,sa fim inventivi si sa stim sa facem intotdeauna alegerile corecte pentru sanatatea noastra!Si nu ar fi foarte greu decat poate pentru persoanele gurmande insa se gasesc intotdeuna solutii reusite pentru o hrana delicioasa,totul este sa porneasca din suflet si sa avem incredere!
La baza principiului de hrana sanatoasa sta simplitatea,hrana negatita sau gatita intr-un mod care sa nu-I altereze calitatile si sa distruga nutrientii,de aceea cel mai bine este sa gatim la gratar,la abur sau hrana cruda!
Pentru ca mancarea sa fie gustoasa trebuie sa profitam de beneficiile condimentelor pe care le putem folosi din belsug,fie crude fie uscate,de asemenea si uleiul nerafinat si otetul balsamic sau cel de mere dau un gust foarte bun salatelor!
Totul este sa porniti dintr-o joaca,o joaca de-a gatitul in care alimentele sa nu reprezinte doar o sursa de hrana pentru supravietuire ci sa reprezinte speranta unei vieti sanatoase,pline de energie si pozitivitate  pe care sa o impartasiti cu cei dragi!


SCURTA ANALIZA A ALIMENTELOR UZUALE
LICHIDELE

APA PLATA
apa plata  este de doua feluri si anume carbogazoasa care contine C02 –dioxid de carbon,e acidulata si provoaca balonari si flatulenta si apa plata necarbogazoaza care nu contine dioxid de carbon si are un continut redus de sare,din punctul meu de vedere este cea mai potrivita alegere pentru ca hidrateaza organismul,nu are calorii insa este bogata in oligominerale:Ca,Mg,Na,Cl,etc.

APA DE LA ROBINET
Apa de la chiuveta nu este cea mai potrivita alegere pentru ca este plina de reziduri si de clor pentru a o curata,de asemenea prezinta si rugina provenita de pe conducte,
Se mai numeste si apa menajera deoarece reprezinta un intreg circuit,toata apa pe care o folosim la bucatarie,toaleta se va recicla si va fi revolosita in aceleasi scopuri;sau mai pe scurt bem apa pe care au mai filtrat-o alte perechi de rinichi inaintea noastra;
Dar daca totusi alegem apa de la robinet ar fi bine sa investim intr-un filtru de apa macar sa o filtram de reziduri,sau putem alege si varianta de apa fiarta si racita.

SUCURILE CARBOGAZOASE
Desi ani buni am baut sucuri carbogazoase si stiu ca la prima vedere par foarte incantatoare prin diferitele arome si culori si prin gustul lor dulce care provoaca dependenta.
Sucurile carbogazoase sunt facute din apa de la robinet+dioxid de carbon(un fel de sifon) cu coloranti artificiali si arome artificiale sau asa-zisele E-uri si cantitati industriale de zahar rafinat.
Din punct de vedere nutritional sucurile sunt calorii goale sau mai exact calorii fara nutrienti;contin doar zahararuri provenite din zaharul rafinat si aditivi.
Desi contin o groaza de calorii:In medie un pahar de suc 150 kcal echivalentul a 100 g de piept de curcan=aproximativ 2 oua mici fierte tare=1 mar + iaurt degresat
Iata deci cum putem taia din calorii daca vrem sa slabim sau cum putem alege o varianta sanatoasa in alimentatia noastra scapand totodata si de efectele nocive pe care le au sucurile in organismul nostru care absoarbe din plin toate “rezidurile” din suc.Si toate astea conduc in timp la boli grave,uneori incurabile.
Sucurile care contin cafeina provoaca dependenta,si nu stiu care varianta ar fi mai nociva intre un suc obisnuit indulcit cu rahar rafinat si un suc indulcit cu indulcitori artificiali.
A doua varianta,daca stau sa o analizez constat ca nu exista nimic natural,doar coloranti,indulcitori alti aditivi,plus apa carbogazoasa care provoaca frecvent balonari,srati de voma si indigestii.
Trist ca nu stim sa alegem ce e bun pentru sanatatea noastra ci doar ce este bun la gust,facand alegeri complet eronate care mai tarziu vor pricinui cauza atator boli.
Si sa nu putem totul pe seama poluarii sau a stresului,aici omul este devina pentru ca isi face rau cu mana lui si cu tot ceea ce mananca.

Chipsuri,snacksuri,covrigei…si produse de patiserie/cofetarie

Intrebare:Ce e mai bun,atat pentru un copil cat si pentru un adult,decat sa rontaie o punga de chipsuri sau covrigei atat de sarati si condimentati,in fata televizorului,cand citeste ziarul sau o revista?
Raspuns:Orice poate fi mai bun decat aceste alimente proaste,acesti aditivi colorati si plini de potentiatori de aroma care dau dependenta pentru gustul lor atat de fals.
Chipsurile sunt facuti din cartofi(care pot fi modificati genetic) si prajiti la temperaturi inalte in bai de ulei prajit si reprajit pana ajung sa fie crocanti,apoi sunt condimentati si colorati cu aditivi si cel mai grav este monoglutamatul de sodiu,acel potentiator de aroma care face ca gustul sa para mai intens pacalind astfel papilele noastre gustative care vor cere mai acerb acel produs.Dar oare corpul nostru are nevoie de astfel de hrana,care nu este numai nesanatoasa,este NOCIVA,periculoasa,produce boli grave,de la rahitism la copii la cancer si alte boli.
La fel ca si chipsurile,toate produsele tip-biscuiti,covrigei,grisine,eugenii etc sunt produse cu uleiuri vegetale hidrogenate,margarina si alte uleiuri(care pot fi reziduri de seu de animale).Aceste uleiuri sunt extrem de periculoase pentru sanatate deoarece necesita un proces chimic nociv in hidrogenarea lor.
De asemenea si produsele de panificatie si cofetarie folosesc aceleasi ingrediente nocive ca margarina,cantitati industriale de zahar rafinat alaturi de coloranti,gelatina si faina alba.
Este intradevar foarte atractiv si chiar delicios un tort de fructe cu gelatina verde,la cat de bun e nici nu ne intrebam de unde provine gelatina si de ce are culoarea verde.
Gelatina este un produs obtinut prin fierberea pielii,tendoanelor si ligamentelor de animal,care prin continutul lor de colagen organismul nostru le digera foarte greu.
Nu suna tocmai apetisant sa aflam ca pe tarta cu capsuni pe care am mancat-o era defapt colagenul din pielea si tendoanele animalelor…
Prin urmare,exista o varietate de retete delicoase pe care le putem prepara in casa,cu ingrediente alese cu grija de noi sau daca avem pofta de ceva dulce si nu prea suntem indemanatici in bucatarie putem prepara rapid o salata de fructe cu  putina miere sau sirop de artar si acesta poate reprezenta un desert delicios dar ce este mai important-deosebit de sanatatos,bogat in vitamine,minerale si zaharuri bune,usor asimilabile de organism.

MIEREA,ZAHARUL BRUN  VS  ZAHAR RAFINAT
Zaharul este un condiment,ca si sarea,numai ca spre deosebire de sare care da gust sarat el da un gust dulce,care poate creea dependenta.
Zaharul poate fi de doua feluri:din sfecla de zahar sau din trestie de zahar.
Zaharul rafinat este un ingredient esential multor gemuri,prajituri,budinci,biscuiti,fructe conservate,bauturi alcoolice chiar si in pateu,mustar,ketchup etc.El nu are absolut nici o VALOARE NUTRITIONALA,te alegi doar cu o crestere a caloriilor si cu carii dentare.
Si asta nu e tot,zaharul rafinar poate induce o stare de hipoglicemie,o stare defapt in care se afla prea putine zaharuri,deasemenea o cantitate prea mare de zahar rafinat poate provoca diabet,probleme ale pielii-acnee,depresie,oboseala,irascibilitate,sindrom prementrual,slabe performante scoalare etc.

Zaharul brun
Zaharul brun este aproape la fel ca si zaharul alb,cu acelasi numar de calorii,insa mai putin daunator si cu cantitati minuscule de nutrienti care sunt de obicei absorbite de aparatul digestiv.

Mierea
Mierea din comert,pe care o gasim la preturi relativ mai mici sta cu semnul intrebarii deoarece poate fi obtinuta pe cai nenaturale,adica prin hranirea albinelor cu zahar,hormoni si antibiotice.
De aceea eu prefer mierea de la Plafar,sau mierea Bio care imi garanteaza macar ca este naturala si pot beneficia de proprietatile ei curative.
Mierea este un remediu excelent pentru tratarea ulcerelor stomacale,de asemenea trateaza tusea si durerile de gat,are rol in imunitate si foarte benefica aplicata extern pe rani,arsuri,ulceratii.
De asemnea poate fi folosita cu succes in maslile cosmetice atat pentru fata cat si pentru par.

SFAT:daca mierea este zaharisita nu incercati sa o dezaharisiti punand-o intr-un vas cu apa fierbinte deoarece isi va pierde toti nutrientii!

ULEIUL VS MARGARINA SI UNT

Tot ce este procesat,rafinat este NOCIV si DAUNATOR.Prin urmare orice ulei procesat,rafinat este daunator indiferent ce marca sau de tip.
Chiar si uleiul de floarea-soarelui este sanatos daca nu il cumparam rafinat ci nerafinat in varianta BIO.

ULEIUL DE MASLINE
De asemenea uleiul de masline are proprietati extraordinare pentru sanatate,contine vitamina E,un antioxidant puternic de aceea are un efect protector impotriva bolilor in care sunt implicati radicalii liberi.
Este indicat sa folosim uleiul de masline extravirgin,deoarece sunt prezervati antioxidantii esentiali,si de asemenea este indicat sa folosim uleiul de masline in starea lui cruda,naturala si nu in prajeli sau preparat termic.
Alte uleiuri foarte sanatoase si bune pentru sanatate si chiar in tratarea anumitor boli sunt:uleiul de in,de dovleac si de samburi de struguri,insa de preferat ar fi sa le alegem in varianta BIO,si nepreparate termic.
Orice ulei preparat termic(prajire,la cuptor,in mancare)degaja prin ardere compusi cancerigeni.Prin reprajire,substantele cancerigene se pastreaza si se adauga altele noi astfel fiecare prajire devenind din ce in ce mai nociva.
Pentru a beneficia de ulei in mancare,putem prepara mancarea fara ulei iar la final,dupa ce stingem focul mancarii si o lasam timp de 2-3 minute,putem adauga o lingura sau doua din uleiul preferat atat pentru sanatate cat si pentru gust!

UNTUL
Untul este o grasime animala,este delicios,are mai putine calorii decat uleiul insa reprezinta in totalitate numai grasime,60% din totalul de grasimi fiind saturate.
Este o alegere mult mai buna decat margarina insa trebuie consumat cu moderatie si de asemenea trebuie aleasa varianta BIO sau o varianta mai naturala,nu prea colorata deoarece in anumite sortimente se coloreaza pentru o culoare mai intensa,mai falsa.

MARGARINA
Margarina este un produs chimic complex ce combina uleiuri,grasimi,aromatizanti si coloranti printr-un proces inventat de chimistul Mege Mouries in 1869.
De obicei este un amestec de uleiuri vegetale,animale si untura de peste,care prin hidrogenare se transforma din margarina lichida in margarina solida sau moale.
Deci margarina nu este cea mai buna alegere,din punctul meu de vedere trebuie evitat si exclus consumul ei pentru ca margarina din zilele noastre pe lanaga amalgamul de grasimi hidrogenate,poate contine si aditivi care fac din margarina simpla-o margarina atractiva pentru copii avand diferite gusturi,arome si culori.

MEZELURILE
La capitolul mezeluri nu am sa scriu nimic de bine.Nici de rau.Mezelurile din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe.Nu inteleg de ce trebuie sa mancam atatea prostii ambalate,vidate si afumate pana cand isi pierd gustul lor adevarat si textura si nici noi nu stim ce se afla cu adevarat in compozitie pentru ca daca citim eticheta nu intelegem mare lucru decat niste substante aparent “normale”(pentru ca nu sunt detaliate si pentru ca nu stim ce inseamna si nici nu vrem,le luam ca atare pentru ca nu putem renunta la mezeluri) care nu par sa ne afecteze,mergem deseori pe principiul ca nimic nu mai e sanatos si ca altceva ce sa mananc daca nu un salam sau o sunca de Praga etc.Nici macar carnatii nu sunt sanatosi,nici salamul sau parizerul.Pentru ca in compozitia lor se afla in primul rand carnea de cea mai proasta calitate(intelegem prin proasta calitate resturile ramase de la transarea carnii care este data spre vanzare) si multe MDM-uri(piele de animale,seu,grasimea de pe burtile animalelor,carne de pe craniile animalelor,tot ce nu se poate vinde dar nici nu se poate arunca).Astea ca si carne.Sa nu mai vorbim de alte substante chimice.Oribil.Si adaugam si colorantul NATURAL CARMIN.Ce inofensiv pare!Carmin,seamana parca cu carminul rosu cu care ne dadeam pe unghii,da,da..deci nu are nimic,e natural.DA!Foarte natural.Provine direct din natura,de la un gandac strivit.Si gandacul e natural,nu?Carminul este un colorant extras din strivirea femelei de cosenila.
Nu pare prea apetisant nu?Plus glutamatul monosodic…un intensificator de aroma care se gaseste nu numai in mezeluri,cam peste tot unde trebuie sa devenim dependenti de u anumit produs pentru ca prin compozitia lui chimica intensifica gustul natural si da dependenta de produsul in care este folosit.Cel mai des este folosit in fast-food-uri, chipsuri,sosuri,bomboane,supa Delikat,Vegeta,mancaruri semi-preparate etc.Afecteaza in mare parte sistemul reproducator,creierul si dezvoltarea copiilor,poate cauza rahitism.
Deci,cum era reclama la salamul sasesc..sa-sesc…mancat de un copil care poate dezvolta rahitism…NO COMMENT.